K ö z é l e t

A BAKONYSZENTKIRÁLYI KÖZÉLET LAPJA


Bevezető

Összehoztam, nem kevés munkával a következő számot. Ami biztos, a neten keresztül el fog jutni azokhoz, akik Internet postafiókkal rendelkeznek, és olvassák is az ott kapott üzeneteket. Biztosan vannak olyanok, akik nem olvassák, és vannak olyanok is, akik ugyan rendelkeznek postafiókkal, de az iwiwen nem leltem a címűket. Várom a visszajelzéseket, hogy fel tudjam őket venni a címjegyzékbe. Nagy kérdés a papír alapú terjesztés, hiszen ez lenne a több, ez lenne a fontosabb, és ez kerül a munkán kívül pénzbe is. Nagyon jól, és nagyon kedvesen viszonyult ehhez a nyugdíjas klub, várják, szeretnék megkapni a lapot. Oda mindenképpen eljuttatok néhány példányt saját költségemen.


Bakonyszentkirály, 2010. szeptember 10.


                                                                                  Farkas Árpád



Községünk eseményei


SZENT ISTVÁN NAPI MEGEMLÉKEZÉS ÉS FALUNAP BAKONYSZENTKIRÁLYON 2010. 08. 21 - ÉN

Szülőfalumban Bakonyszentkirályon évek óta hagyománnyá vált már az, hogy együtt tartják az Önkormányzat szervezésében Államalkotó Szent István királyunkról való megemlékezést és a Falunapot. Hogy minél többen részt tudjanak venni az ünnepségen, éppen ezért mindig Szombati napon kerül megrendezésre. Legtöbbször nem is esik a napjára, hanem egy kis eltolódással, az idén éppen 21 - én emlékeztünk meg a nagy királyról és az új kenyérről, igazi falusias búcsúi hangulatban. A Nagy Bálint Parkban délelőtt 10 órától megkezdődtek a főzőverseny előkészületei, ahol nem sokkal később már 39 bográcsban és különféle más főző és sütőedényben, katlanokban a finomabbnál finomabb húsételek és levesek illatoztak.
A kisgyermekek számára lehetőség nyílott póni lovaglásra a Bittmann család jóvoltából a füves területen, valamint ugyanitt a felállított légvárban is kiugrándozhatták magukat. A hatalmas szórakoztató sátorban pedig régi szokásának megfelelően Huszár János barátunk tanította a papírsárkány készítés praktikáira az érdeklődő fiatalokat, de megismerkedhettek az érdeklődők a hennafestéssel és az ünnepi kalácssütés rejtelmeivel is. Egy külön felállított kis sátorban pedig a női focicsapat tagjai nem győzték sütni a palacsintákat az éhes gyermekeknek.
Délután 14 órától Varieté műsor következett, ahol volt törpe bohóc, bűvész és illuzionista produkció, kígyóval való bajadér tánc egy csinos fiatal artista hölgy közreműködésével és az elmaradhatatlan késdobáló szám is bemutatásra került, megfelelő humorral kísérve. A „Kicsi" - névre hallgató bohóc igyekezett a gyermek nézőközönséget is bevonni a produkcióba az egész műsor alatt.
Mire véget ért a Varieté műsor, addigra már a falu apraja - nagyja igyekezett a nagy sátor irányába, hogy az ünnepi programot ne mulassza el. A gyülekezők között ott volt a térség Országgyűlési Képviselője Talabér Márta is, aki egy hatalmas vattacukorral a kezében igyekezett a helyszínre.
Az Ünnepi műsorban először a Bakonyoszlopi Dalkör adott elő magyar és sváb dalokat Ivanovics Imre harmonika kíséretével, majd Csillag Zoltán Polgármester Úr ünnepi köszöntőjét hallhattuk. A köszöntő teljes terjedelmében a felrakott videón megnézhető. Utána Gilicze Tamás a Község Református lelkésze megáldotta az új kenyeret. Sajnos az idén a kenyérszentelés a szokásoktól eltérően elmaradt. Ugyanis a Katolikus plébános Úr szabadsága miatt nem tudták megoldani a helyettesítését az ünnepségen. A kenyéráldásnál közreműködött a helyi Erzsébet Nyugdíjas Klub versekkel és dalokkal.

Ezt követően kerültek átadásra a különféle kitüntetések:

„Bakonyszentkirályért" emlékérmet vehetett át a Község érdekében hosszú éveken át végzett kiváló tevékenységéért Burján Istvánné és Huszár János.


A „Szép otthon, példás porta" címet 2010 - ben a következő személyek, illetve családok kapták meg: Németh Károly és felesége,
Rónaszéki Csaba és felesége,
Szegvári Ferenc és felesége, valamint lányuk és vejük.
Ugyanezért a kiváló munkáért és egyéb áldozatkész tevékenységéért (sírok gondozása) pedig Különdíjban részesült Werdecker Róbertné.

A Főzőverseny díjazottai:
1, „Heni pöri" pörkölt Németh Heni és csapata,
2, „Edvi - Beke pörkölt" Edvi Illés, Beke József és családja,
3, „Bakonyi betyár pörkölt" Taliga Sándor és családja.

Különdíjjal ismerték el Felber Jánosné és az Erzsébet Nyugdíjas Klub, Gurdon József és családja, valamint Horváth Zita munkáját, akik nagy adag tételben főznek rendszeresen a rendezvény vendégeinek.

Az eredményhirdetés után az Ihaj - Csuhaj Néptánccsoport fergeteges műsorát láthattuk, majd a Két Paraszt(agrár rockot játszó) lakodalmas hangulatú műsorán szórakozhattunk.
Az est zárásaként Kaczor Feri(mulatós rock) két nagyon csinos táncos lábú kísérőjével olyan hangulatot teremtett, hogy a színpad előtti tér megtelt táncolókkal.
A szórakoztató programok sora ezzel véget ért. 21 órától pedig akinek még kedve és hangulata volt, folytathatta a táncot Ákos és a Harmonikás minden tagot megmozgató zenéjére az Utcabálon. Remélem fényképek egy kis ízelítőt fognak majd nyújtani azok számára is,, hogy akik nem lehettek velünk a kitűnően megszervezett ünnepi rendezvényen.


Ifj. Nagy Bálint

Bittmann Marci lovagoltat a falunapon


Gábor kóstol

Hármasban

2010-08210418.jpg

2010-08210450.jpg2010-08210450.jpg


Becsengettek

Tanévkezdés az iskolában.

Megkezdődött a tanítás a bakonyszentkirályi iskolában. Először a pedagógusok gyűltek össze tanévnyitó értekezletre augusztus 27-én, ezen resztvett a három érintett falu polgármestere is. A tanévnyitó augusztus 31-én 17 órakor volt. Itt Farkasné Ábrahám Csilla igazgató köszöntötte a diákokat és a szülőket. Vázolta az új tanév oktató nevelő munkájában a tantestület elvárásait, a szülőket együttműködésre kérte a hatékony nevelés érdekében. Tájékoztatásul elmondta, az új tanévben két új pedagógus kezdi meg a munkát. Tóthné Peng Annamária tanító és fejlesztő pedagógus az első osztályosokat tanítja.  Molnár Dániel bakonyszentkirályon letelepült, rajz-vizuális szakos pedagógus a művészet oktatás grafika tanszakát vezeti, Földesi Barnabás helyett, aki tankönyv írás miatt feladta itteni tevékenységét. Az iskolakezdésre az önkormányzatok, és az Elhagyatott Iskola alapítvány aktív támogatásával, megújult az iskola épülete  is, amit az alábbi fotók kitűnően szemléltetnek. 

tarsalgo.jpgtankonyvek.jpgaz_elso_elsos.jpgmegjottek.jpgfelujitott_tantterem.jpg

Közérdekű hírek, közlemények


MAGYAR PARASZTKÖLTÉSZET NAPJA BAKONYSZENTKIRÁLYON

2010. OKTÓBER 09 – ÉN.

2010. Október 09 – én tizenkettedik alkalommal rendezzük meg Bakonyszentkirályon a Magyar Parasztköltészet Napját. Ekkor tartjuk a Nagy Bálint vers és prózamondó versenyt is, amelyre közzé tesszük a versenyfelhívást:

 

VERS ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY FELHÍVÁS!

 

A „Bakony, Te szép hazám” Magyar Parasztköltők Nagy Bálint Alapítványa 2010. október 09 – re meghirdeti azt a vers és prózamondó versenyt, amelyre kizárólag parasztköltők műveivel lehet benevezni. Az idei rendezvényünkön emlékezünk meg Sértő Kálmánról, születésének 100. évfordulóján.

 

A nevezés feltételei: Egy kötelező és egy szabadon választott vers, vagy próza.

(A félreértések elkerülése érdekében mindkettő csak

Parasztköltő műve lehet, ezen belül a kötelező, Nagy Bálint

valamelyik alkotása)

A verseny résztvevői: Alsó korhatár 10. életév betöltése. Indokolt esetben ez alól

eltekintünk.

 

Kategóriák:                   10 – 14 évesek, 15 – 19 évesek, 20 – 60 évesek, 60 év felettiek.

(Szépkorúak)

A jelentkezők részére a felkészülés megkönnyítése érdekében utánvétes szállítással tudunk küldeni az alapítvány által kiadott parasztköltő kiadványokból.

 

Jelentkezni lehet: A név, életkor és lakcím, telefonszám vagy más elérhetőség megjelölésével 2010. október 7 – ig., a „Bakony, Te szép hazám” Magyar Parasztköltők Nagy Bálint Alapítványánál. 8420. Zirc, Alkotmány út 39. Telefon: 06 – 88 – 415 – 446, Mobil: 06 – 20 – 828 – 9027, valamint Email: bakonyteszep@vnet.hu elektronikus levélcímen.

 

A rendezvény napján, a helyszínen kaphatók lesznek az alapítványunk által kiadott vers és próza kötetek.




ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS 2010.

 

Jelöltek, akik közül választhatunk:


Polgármester:

Csillag Zoltán   Független   Nyilvántartásba véve 2010.09.02

Képviselők:

Burján Mária Erzsébet   Független   Nyilvántartásba véve    2010.09.04  

Csapóné Schwarcz Marianna  Független   Nyilvántartásba véve    2010.09.02  

Gurdon József                Független   Nyilvántartásba véve    2010.09.02  

Haikné Molnár Viktória    Független   Nyilvántartásba véve    2010.09.02  

Dr. Hutter Ernő               Független   Nyilvántartásba véve    2010.09.02  

Jánni Ottó                       Független   Nyilvántartásba véve    2010.09.02  

Varga Zoltán                   Független   Nyilvántartásba véve    2010.09.02  

Vitáris Tímea Andrea       Független   Nyilvántartásba véve    2010.09.04



Az ügyvéd válaszol:

Dr. Hutter Ernő ügyvéd vállalta, hogy az olvasóink által feltett kérdésekre válaszol. Íme az első.


Kérdés: Mit tegyen a vásárló, ha ravasz szerződéssel olyan árut sóztak rá, ami nem felel meg elvárásának?

 

Válasz:

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról



A szerkesztőség felkért, hogy írásaimmal segítsem a folyóirat olvasóit, aktuális és gyakran felmerülő kérdésekben történő eligazítással. Jelen írásom témájául az utóbbi időkben rendkívül elharapózott, erőszakos kereskedelmi gyakorlatot választottam. A témaválasztást az motiválta, hogy ügyvédi irodámhoz az utóbbi félévben 4 olyan megkeresés is érkezett, melyben az ügyfelek áldozatául estek valamilyen tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak.

Először is jó tudni, hogy Magyarországon a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot törvény tiltja. Ahhoz azonban, hogy ezen törvény alkalmazhatóságát vizsgáljuk, először is néhány alapfogalmat kell tisztázni:

A Polgári törvénykönyv rendelkezései alapján ma Magyarországon szerződést – így adásvételi szerződést is – 3 féle módon lehet kötni: írásban, szóban és ráutaló magatartással.

Az első két mód, nem szorul különösebb magyarázatra, de a harmadikat szükséges kicsit körülírni. Ráutaló magatartás lehet például, ha a boltban az árut a kosarunkba rakjuk és azzal a pénztárhoz fáradunk, jelezvén ezzel vásárlási szándékunkat.

A fentiek alapján tehát amennyiben a körülményekből az következik, a ráutaló magatartással kötött szerződés is érvényes lehet, és vonatkoznak rá mindazon tilalmak, amelyek az általános kereskedelmi gyakorlatra vonatkoznak.

A másik alapfogalom amelyet tisztázni kell, hogy a fogyasztó mely áru megvásárlása esetén jogosult a törvényi védelemre. A törvény rendkívül széles körben alkalmazandó, áru lehet minden forgalomképes dolog, beleértve a meg nem fogható dolgokat is, például üdülési jog.

Mi lehet a tisztességtelen magatartás?

Talán a legfontosabb, ha az eladó valamilyen minőségi jelzést vagy bizalmi jelet (márkanév, embléma, jellegzetes csomagolás, stb.) jogosulatlanul használ. Legtipikusabb példa, ha márkás sporttermékekként bóvli árut vásárolunk meg.

Másik hasonló magatartás, ha azt állítják, hogy az áru megvásárlása vállalkozásunkat fellendítheti, egészségünket önmagában helyreállíthatja, vagy biztonságunkat önmagában garantálja.

Külön figyelmet érdemel a piramis elvre épülő eladásösztönző rendszer létrehozása, melynek lényege, hogy minden fogyasztónak további fogyasztót kell a rendszerbe beléptetnie.

Külön csoportba tartoznak az adott termék vásárlásának időpontjára vonatkozó megtévesztő állítások (végkiárusítás, akció, stb.).

Rendkívül gyakori az áru ingyenes, díjtalan vagy térítésmentes jelzőkkel való ellátása, holott valamilyen technika segítségével a fogyasztónak elkerülhetetlen költségei merülnek fel.

Napjainkban különösen aktuális a törvénynek az a kitétele, mely szerint tisztességtelen magatartás az olyan benyomás keltése a fogyasztóban, hogy nem hagyhatja el az üzlethelyiséget, míg nem köt szerződést. Itt nem szigorúan egy boltra kell gondolni, hanem például a kirándulással egybekötött vagy ismerősök lakásán tartott vásárlói akciókra.

A fenti, koránt sem teljes körű felsorolás kiegészül azzal, hogy a törvény általában véve tiltja az erőszakos, kényszerítő jellegű eladói magatartást.

Az ilyen tisztességtelen magatartásnak többféle következménye lehet. Kisebb súlyú esetekben panaszt tehetünk valamelyik eljáró hatóságnál (ennek elérhetőségét kötelező kiírni az üzlethelyiségben), mely hatóság lehet a fogyasztóvédelmi felügyelőség, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, vagy a Gazdasági Versenyhivatal.

Mit tehetünk, ha mégis „ránk sóztak” valamilyen általunk megvásárolni nem kívánt bóvlit?

A magyar jog ismeri az elállás fogalmát. Ezt leginkább részletfizetési konstrukcióknál alkalmazhatjuk, amikor az árut még nem kaptuk meg, de valamilyen összeget már befizettünk. Természetesen a ravasz értékesítők erre is kitaláltak már valamint, hisz rendszeresítették az elállási kötbér szerződésbeli kikötését. Ez azt jelenti, hogy elállás esetén is fizetni kell vagy nem kapjuk vissza befizetett pénzünket. Sajnos ezzel nem nagyon tudunk mit kezdeni. Ha a vásárló nem olvassa el az eléje dugott több oldalnyi apró betűs szöveget, könnyen kerülhet kellemetlen helyzetbe. Jelentős összegű vásárlásnál ilyenkor azt szoktuk tanácsolni, hogy a vevő a panaszon túl forduljon bírósághoz, és polgári peres úton követelje vissza pénzét, de meg kell mondanom, néhány tízezer forintos összeg elvesztése esetén nem nagyon érdemes a bírósági utat választani.

Összegezve a fent leírtakat, mindenkinek azt tanácsolnám, hogy ha lehet csak kipróbált és komoly cégeknél vásároljon, ahol a későbbi reklamáció intézése előre láthatólag biztosított, ha pedig mégis rászánja magát, hogy egy kiránduláson kíván mondjuk egészségügyi segédeszközt beszerezni, akkor gondosan olvassa el  a mégoly hosszú apró betűs részt is és ha abban bárminemű kötbérezési lehetőség szerepel, akkor fokozottan figyeljen a vásárlás egyéb feltételeire!

Ha végképp baj van, és az eladó jelentősebb összeget követel, akkor viszont minél előbb forduljon szakemberhez (ügyvédhez), hisz a gyorsaság ilyen esetekben döntő tényező lehet.


Dr Hutter Ernő

                                                                       ügyvéd

Anyakönyvi hírek:

NEM ÉRKEZETT ADAT.

-         Házasságot kötöttek

-         Születtek

-         Meghaltak


Anekdoták, viccek

- Az alkohol nem válasz, de legalább elfelejted a kérdést.
-  Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!               
-  A boldogság két fontos eleme: jó egészség és rossz memória.

- A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!


Sportesemények

Helyi foci csapat a Váralja, augusztus 22-én a sportpályán Csopak csapatait fogadta. Az IFI 0:2 -re végzett, a felnőtt 1:2 -re. A Váralja gólját Szalay Ádám lőtte. (Németh Lajos információi alapján.)

Lesz ez még jobb is fiúk, bár meggyőződésem már a csapat összeállása, küzdelme önmagában is nagyszerű teljesítmény.

jon_a_labda.jpgjegyszedok.jpgkuzdenek.jpgmegerdemelte.jpgkaptak_a_mieink_is.jpgtamadasban.jpgzoli_reklamal.jpg

A Váralja szeptember 12-én Dudarral mérkőzött a helyi foci pályán. Eredmények:

IFI 1:4, a hazai gólt Sikátorról igazolt játékos lőtte,

FELNÖTT 2:2, a hazai gólokat Petrovits Zoltán lőtte. (Töreki Ottótól származó információk alapján.)

gancs.jpg


haza_adas.jpgkozonseg.jpgszept_021.jpgtamadas_utan.jpgtamadnak.jpgtamadunk.jpgvedekezunk.jpg







Közélet, 2010.  2 évfolyam 1. szám. Szerkesztő: Farkas Árpád 






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 26
Heti: 99
Havi: 427
Össz.: 138 790

Látogatottság növelés
Oldal: Község 2010. szeptember
K ö z é l e t - © 2008 - 2024 - szentkiralyikozelet.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »