K ö z é l e t

A BAKONYSZENTKIRÁLYI KÖZÉLET LAPJA


SZEMELVÉNYEK


Hűség a Bakonyhoz című kiadványt Huszár Zoltán vezette szövetkezet jelentette meg, Turai Lajos írta. Ebből idézem a következő részt:      




 

 

 

KÖZSÉGÜNK ESEMÉNYEI

Akik nem engednek a 48-ból 

Eljött megint a nap, amikor emlékeznünk lehet arra, amikor Petőfiék néhány tucatnyian megmozgatták a világot. Érdemes rá emlékezni, mert mintha néhány követelésük manapság idegenül csengene. Nem éreztem így a Bakonyszentkirályi ünnepségen, ahol a református templomban a katolikus (Simon) István atya mondott beszédet. Jó szívvel hallgattam, hiszen szinte minden mondatával egyetértettem, ami nálam már „történelmileg" ritka jelenség.

 istvan_atya.jpg


istvan_atya_beszed.jpg

Lássuk néhány gondolatát, amelyeknek nem véleményem, csupán jegyzetelő képességem szab határt.

- Csak az elvetett, megfogant mag ad termést, amit földbe sem tesznek, elhal. Az élet, benne az ember tökéletességre törekszik. Szabadságot biztosított Isten minden élőnek, közte az embernek is. Félreértés csak a háború, bűnözés, önzés. A szabadság nem jelent gátlástalanságot, hanem több beilleszkedést, szeretetet, fegyelmet. Nem használhatjuk csak a magunk hasznára, hanem a közösségére. Szabadnak lenni nem azt jelenti, hogy hatalmas vagy, hanem, hogy szeretni képes. Nem magunkat, hanem a hazát, a közösséget kell szeretni. Az önzés rabszolgaságából csak akkor szabadulhatunk, ha le tudunk mondani az önzésről. Ezt tették, ezt akarták 48 hősei is. Szívünkben élnek tovább, reméljük nem csak a miénkben, hanem az utódokéban is. A sírva vigad a magyar nemzeti jelképpé vált, pedig csak hittel, erővel, szeretettel, megbízhatóbb lelkiismeretes munkával tudunk hazánkon segíteni. Életutunk során áldozatokat kell vállalnunk, amelyek közül a legfontosabb sok gyermek vállalása.

resztvevok.jpg

resztvevok_bal.jpg

- Gilicze Tamás református lelkész konferálta fel a fiatalok ünnepi műsorát, amiről a képek többet tudnak elmondani, mint a nehézkes szó.

 gilice_gyerekek.jpg

szavalas.jpg

A templomi megemlékezés után a résztvevők a temetőben megkoszorúzták Szabó Sándor 48-as nemzetőr kapitány sírját.


                  koszoruzas_kozonsege.jpg

       szozat.jpg

                                                         Farkas Árpád


KÖZÉRDEKŰ HÍREK, KÖZLEMÉNYEK


VÉLEMÉNY

A grill sajtról 

Gondolhatják sokan, mit keres egy étel leírása a vélemény rovatban. Szerintem sokkal több helyi  ember sorsát határozza meg ennek a terméknek a nagyüzemi kudarca, mint azt sokan feltételezik. Igaz az emberi sorsok, és viselőik álláspontja sokszor semmi összefüggést nem mutat. Megdöbbenve tapasztalom, amikor emberek olyan álláspontot képviselnek vehemensen, ami egyenes úton vezet munkahelyük megszűnéséhez. Néha vitám is van velük, aminek során nehezen emésztem, miért akarják, hogy nekik rossz legyen, nekem meg jó. Igaz magamat sem szabad értenem, miért akarok sok szegény embernek boldogulást saját káromra. Ez persze más történet, most lássuk a sajtot. 

Bakonyszentkirály sorsa akkor kapcsolódott össze a sajtgyártással, amikor az úgynevezett hitelkonszolidációs eljárás keretében a vezénylő bank minden tsz. kibontakozási tervünket áthúzott és a pénz szerény erőszakával beterelt bennünket a veszprémvarsányi szövetkezet karjai közé. Azért kellettünk nekik, mert vállalták, hogy a frissiben vásárolt tejüzemben csak saját előállítású tejet dolgoznak fel. Így lett a bakonyszentkirályi tsz-ből veszprémvarsányi gazdasági társaság.

Gicen trappista sajtot készítettek, jó minőségben. Mindig azt mondogatta „Trappista Pista" néven elhíresült üzemvezető kollégánk: Trappista sajtot egy jobban felszerelt konyhában elő lehet állítani, ezért aztán mindenki abban vezeti le tej feleslegét. Ezért a gyártás jövedelmezősége plusz nulla és mínusz nulla között váltakozik.

Ebből akartak kitörni egy új termékkel a grill sajttal. Az ötlet ragyogó volt, a végrehajtás enyhén szólva is gyatra. Az eljárás lényege az, hogy egy speciális kezeléssel a tejfehérjéket kicsapatták, így azok hőállóak lettek. Meg lehetett sütni nem túl forró serpenyőben, kevéske olajban, szétfolyás nélkül. Laktató, mégis diétás ennivaló vált belőle. Nem a szegény emberek étke volt az biztos. Amikor trappista sajtot 1600 forintért lehetett kapni, akkor a grill sajt kilója úgy 2200 forintba került, félkilós csomagolásban. Akinek diétázni kellett, vagy húsmentes étrendet tartani, mégis megérte egy laktató vacsora erejéig. A gyatra marketing, a romló minőség, no meg a gazdasági válság kivégezte ezt a terméket.

Nekem néha mégis kellett a baromfi párizsi féle ételek mellé amivel jó laktam, megtanultam hát a grill sajt konyhai technológiáját.  Azt mondja Kiss József kollégám, az alföldi ember mindig is tudta hogyan kell panír nélkül is süthető sajtot készíteni.

Az eljárás lényege: Levágok egy 2 cm vastagságú karikát a trappista sajtból, amit lobogó forró vízbe teszek, alatta a gázt takarékra állítom, és fedő alatt 10-15 percig főzöm. (Tényleg trappista sajt legyen, mert a lengyel 2. osztályú tejből, és brazil pálmaolajból készült szögletes német sajtszerű anyag erre nem alkalmas. Ott az olaj, foltokba kicsapódik.) A főzés után leszűröm, a sajtot gyúró deszkára öntöm, még melegen késsel egyenletes alakura, és vastagságúra formázom. Kihűlés után ízesítem. Mostanában úgynevezett magyaros ízesítést alkalmazok, ami 2/3-ad zsemle morzsát, vagy rizs lisztet, és azonos arányban hozzákevert 1/3-ad sót, paprikát jelenti. Ezt a keveréket a még enyhén nedves sajtra kenem egy késsel, majd a sajtot szeletelem, és hűtőben tárolom. Teflonos serpenyőben, kevés nem túl forró, de jó meleg olajban mindkét oldalát megsütöm úgy egy perc alatt. Kenyérrel, savanyúsággal, esetleg fokhagymával ízletes, laktató vacsora válik belőle.


                                                                                 Farkas Árpád


ANEKDÓTÁK, VICCEK

Iskolai dolgozatokból:

Mottó: „A háborúban a nők is megteszik a kötelességüket a férfiakkal együtt, úgy elöl, mint hátul."

A katonák életüket és halálukat kockáztatták.

A hős holtan esett össze. Ezt később nagyon sajnálta, de akkor már nem volt mit tenni.

A víz oxigénből és folyadékból áll.

A szomorú elhanyagolt sírok mellett élettel teli sírhalmokat is találhatunk.

A mocsári vész 1526-ban volt.

A Szent Jobb István király bal keze.

Janus Pannonius 15 éves korában elterjedt Európában.

Szemünk közepén van egy nyílás, amely mindenkinek fekete, mivel fejünk belül üres sötét.

A föníciaiak kereskedtek és iparkodtak.

A gesztenyesütögető néni kiáll a sarokra, és odacsalogatja az embereket a szagával.

Arábiában a vizet cisztercitákban gyűjtik.

Sok régi kőzetben megtalálhatók az őskori halak lábnyomai.

A bronzkorszak tűzzel-vassal pusztította a rézkorszakot.

Döbrögi a harmadik levonásban két púppal gyarapodik.

 
A sereg táborában kitört a pestis, és a király is csak álruhában menekülhetett.

A középkorban a várakat katakombákkal lőtték.

Kanada területe egyenlő Európa lakosságával.

A kenguru kicsinye fészeklakó.

A ménes egy nagy lócsomó.

Toldi a csónak felé indult, mikor a cseh vitéz elővette a kardját és majdnem lelőtte Toldi Miklóst, ő azonban észrevette a fondorlatos tervet.

Tanárok mondták:

Amikor én még diák voltam, tiszteltük tanárainkat! Nekünk még volt kitől tanulni!

Egyszerre csak egy ember vitatkozzon!

Csend legyen, mert olyat mondok, hogy dolgozat lesz belőle!

A fáraó a múmia alapanyaga.

A statisztika olyan, mint a bikini. Csak gondolatokat ébreszt.

Ha nem tudod megjegyezni, akkor tanuld meg!

Előre beírhatom az egyest, vagy kínlódsz 10 percet a tábla előtt?

Akik nincsenek itt, azok betegek, vagy arra számítottak, hogy én leszek beteg?

Gyere, ülj ide a tábla elé! Igaz, sok a krétapor, legalább ragad rád valami!

A múlt órán hiányoztál Karcsi fiam, tudsz róla?

A disznónak is két oldala van, mégsem egyenlet.

Hát te mit csinálsz? Írsz a táblára, vagy díszíted?

Nem tetszem nektek? Pedig legalább olyan szép vagyok, mint amilyen okosak ti!


SPORTESEMÉNYEK





Szerkesztő:                                                            Farkas Árpád



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 15
Heti: 63
Havi: 311
Össz.: 138 674

Látogatottság növelés
Oldal: Község 2012. április
K ö z é l e t - © 2008 - 2024 - szentkiralyikozelet.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »